Opvoed Show

#050: Hoe de parallelle verhaallijn je kind het probleemgedrag zelf laat veranderen

Bastin Alexander Season 1 Episode 50

Laat me weten wat je van de aflevering vond!

Ik heb vandaag een korte aflevering voor je in petto met een heel specifieke opvoedingstool, namelijk die van de parallelle verhaal lijn. Deze tool kun je inzetten op het moment dat je kind bepaald sociaal-emotioneel probleemgedrag laat zien wat je wilt veranderen.

De leerpyramide van Bales stelt dat kinderen veel beter leren en onthouden als ze de informatie visueel zien of als ze het zelf te doen. Beter dan dat ze de informatie lezen of horen. En een doel van de opvoeding is om normen en waarden aan te leren aan je kinderen. Altijd is de eerste stap om via demonstratie het goede voorbeeld te geven. Dus eerst weten welke normen en waarden je belangrijk vindt om over te dragen en daarna voornamelijk erop te focussen dat je dit zelf laat zien, meer nog dan het van je kind te verwachten.

Maar goed, laten we er vanuit gaan dat je het goede voorbeeld hebt gegeven maar dat je kind dit niet heeft overgenomen en dus “probleemgedrag” laat zien. Hoe kun je dit gedrag dan corrigeren. Hoe kun je het gesprek aangaan zonder dat er een conflict en “ja maar” gesprek ontstaat.

De theorie gaat er vanuit dat je kind wel weet wat het goede voorbeeld is maar dat ze een reden heeft waarom ze dit niet kan laten zien. Met andere woorden: er zit een emotie vast aan de situatie waardoor je kind besluit anders te gedragen dan de norm is bij jullie thuis. 

Via demonstratie is het dus niet gelukt en via uitleg is het niet gelukt. Dan is het tijd om je kind het zelf uit te laten leggen en daar komt de parallelle verhaallijn bij kijken.

Met de parallelle verhaallijn creëer je een soort gelijke situatie fictief. Je kunt dus voor het slapen gaan een verhaal vertellen over een fictieve personage. Je kunt een personage uit het lievelingsboek gebruiken of de knuffel, dat maakt niet zoveel uit. Je vertelt een verhaal over een soortgelijke situatie als waar je kind probleem gedrag laat zien en je laat je kind vervolgens de personage of knuffel advies geven.

Belang van knuffels en poppen
Een gevoel van veiligheid is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het kind. En een knuffel is er altijd, beschikbaar en consistent. Allemaal elementen die met veiligheid te maken hebben. Daarnaast is het ook belangrijk voor de ontwikkeling van de verbeelding van het kind en is er creativiteit nodig om de band met de knuffel te versterken.

Uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen de wereld om zich heen ontdekken en begrijpen door middel van visualisatie en verhalen. Dus ook hierin zijn knuffels, poppen en karakters uit boeken belangrijk. 

Een verhaal waar je kind niet emotioneel aan is gehecht
En om dan weer terug te schakelen naar het probleemgedrag, kan de knuffel, een pop of karakter uit het lievelingsboek een perfecte manier zijn om je kind de oplossing voor het probleemgedrag uit te laten leggen. Een verhaal over een soortgelijke situatie, zonder dat je kind emotionele waarde hecht aan de situatie.

Hiervoor hoe je niet de link te leggen naar de echte situatie. Dit gebeurt namelijk onbewust en je kind zal hier de volgende keer naar handelen. Dat komt doordat wat hij knuffel, nu onderdeel is van zijn identiteit. Dit zijn namelijk zijn normen en waarden waar hij naar handelt. Een van de pilaren van waar gedrag vandaan komt is van de identiteit. Wie ben ik en hoe verwachten anderen dat ik zou reageren?

En op het moment dat het een keer toch niet goed gaat? Dan kun je op dat moment de link leggen met het verhaal. Weet je nog wat je de knuffel adviseerde? Zou je ook zo kunnen reageren? Ik vond dat toen zo’n goed idee van je!